Проект „Denk mal – ein Denkmal!“

на програма Еразъм+

четирите лого по проекта

127 СУ „Иван Николаевич Денкоглу“ – град София стартира работа по проект „Denk mal – ein Denkmal!“ на програма Еразъм+ с Договор номер 2018-1-DE03-KA229-047288_4.

Датата на стартиране на проекта е 01.09.2018 и той ще приключи на 31.01.2020 година. Неговата продължителност е 17 месеца.

Страните, участващи в проекта, са:

  • Германия – Westfalen-Kolleg, Paderborn – координатор на проекта;
  • България – 127 SU Ivan Denkoglu, Sofia – партньор;
  • Латвия – Oskara Kalpaka Liepajas 15. vidusskola, Liepaja – партньор;
  • Литва – Kauno jezuitu gimnazija, Kaunas – партньор;
  • Финландия – Kontiolahden lukio, Kontiolahti – партньор;
  • Швеция – Polhemsgymnasiet, Göteborg – партньор.

Предлагаме на Вашето внимание резюме на проекта на двата работни езика – немски и английски.

Старт на работата по проекта

От 21.11. до 25.11.2018 година в град Падерборн – Германия се проведе среща на координаторите. За българския партньор координатор е г-жа Милка Рашкова, преподавател по информационни технологии в 127 СУ – София. За контакт с г-жа Рашкова, моля, използвайте следния E-mail: denkmal.memorial@abv.bg .

координаторите на проекта

На тази среща се обсъдиха предвидените за реализиране на проекта дейности и работните срещи. Екипът от координатори по проекта има удоволствието да се срещне с кмета на град Падерборн г-н Михаел Драйър.

срещна на  кмета на град Падерборн г-н Михаел Драйър с координаторите на проекта

Първа фаза на работата по проекта

Предстои екипът за управление на проекта да извърши подбор сред ученици, желаещи да участват в реализирането на дейностите по проекта. Необходимо е всеки от тях да подаде заявление до екипа, който изготви и прие съответните критерии.

“На добър час и успех на всички!” 🙂

На 29.01.2019 година екипът от преподаватели, заедно с ученици от десети и единадесети клас, работещи по проект „Denk mal – ein Denkmal!“ 2018-1-DE03-KA229-047288_4 на програма Еразъм+, посети Държавна агенция „Архиви“.

ученическият екип на посещение в Държавна агенция „Архиви“

Първото място, което ни показаха, бе едно от главните хранилища. Там ни бяха разяснени начините, по които документи биват разпределяни и съхранявани. Документите се делят на две групи – такива от преди 1944 година и такива от след 1944 година. За запазване ниското ниво на влажност в хранилищата е необходимо да се съблюдава определена температура.

Второто място, което посетихме, бе лабораторията за реставрация на повредени документи. Според вида на щетите те биват възстановявани с помощта на различни техники и машини. В процеса на реставрация се използва целулозно лепило и японска хартия.

Накрая ни показаха летописната книга на нашето училище от 1926 година. Видяхме и албум със снимки на училището ни, както и първите му архитектурни планове.

Най-интересният момент от нашата обиколка в архива бе този, в който ни показаха “Търновската конституция”, “Сребърната конституция” и албума на стара София, който е бил подарен на цар Фердинанд.

 

На 30.01.2019 година екипът от преподаватели, работещи по проект “Denk mal – ein Denkmal!” на програма Еразъм+ 2018-1-DE03-KA229-047288_4, посети гр. Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Пловдив - Европейска столица на културата 2019

 

Пловдив е първият български град Европейска столица на културата. Градът отбелязва през 2019 г. най-престижната културна инициатива на Европейския съюз.

Европейска столица на културата е уникален за България проект, който предоставя нови възможности за развитие потенциала на града-победител и за международна изява на българската култура като цяло. В програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 са включени дейности и събития също и в Южен Централен район на България.

Град Матера в Южна Италия е побратим на град Пловдив в инициативата Европейска столица на културата 2019. Двата града си взаимодействат активно по общи проекти.

Екипът ни осъществи среща с г-жа Светлана Куюмджиева – артистичен директор на фондация „Пловдив 2019“, историк на изкуството, критик и куратор. Потърсихме съдействие за представяне на гр. Пловдив – Европейска столица на културата 2019 по време на „Седмицата на Европа“ – инициатива, която през м. май т. г. ще се проведе за 21-ви пореден път в гр. Падерборн, Германия.

Посетихме изложбата „ДИМ. Истории за тютюна“, подготвена специално за откриването на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 и посветена на един от ключовите проекти в програмата – „Тютюневият град“. Тя включва архиви, фотографии, видео, филми, литература и произведения на известни български автори, които изследват историята на Пловдив чрез връзката му с тютюневата индустрия.

изложбата „ДИМ. Истории за тютюна"
изложбата „ДИМ. Истории за тютюна"

По повод 30-годишнината от падането на Берлинската стена, която се отбелязва през 2019 г., в Пловдив гостува единствената пътуваща колекция от оригинални фрагменти от Берлинската стена – „Изкуство на свободата – от Берлинската стена до уличното изкуство“.

Изложбата представя предшественици на Берлинското улично изкуство от 80-те години на XX век и съвременни стрийт артисти. Включени са творби на емблематични художници, творили по Берлинската стена. Нашият екип направи множество снимки на тези оригинални фрагменти, които са изложени в центъра на стария град – на площад „Римски стадион“.

от Берлинската стена до уличното изкуство
оригинални фрагменти от Берлинската стена - колаж
оригинални фрагменти от Берлинската стена - колаж

Потопихме се и в атмосферата на стария град. Предлагаме на Вашето внимание няколко колажа, за да споделим с Вас част от нея.

лого по проекта

Лого и сайт на проекта

Нашият проект вече има своето лого и самостоятелен сайт на немски и английски език:

http://www.denk-mal-ein-denkmal.de/

сайт на проекта

Автор на логото е г-жа Оля Първанова – преподавател по изобразително изкуство в 127 СУ и член на екипа на проекта. Сайтът е проектиран и се поддържа от г-жа Милка Рашкова – преподавател по информационни технологии в 127 СУ, член на екипа и училищен координатор на проекта.

Втора среща по проекта

От 13.03. до 16.03.2019 година в град Гьотеборг – Швеция се проведе втората среща по проект „Denk mal – ein Denkmal!“.

В тази среща участие взеха: г-н Александър Лазаров – Директор на 127 СУ, г-жа Милка Рашкова – преподавател по информационни технологии в 127 СУ и училищен координатор на проекта и ученичките Анжела Ал Фахад – от 11В клас и Надежда Червенова – от 11А клас.

екипът ни на палубата на ферибота на път към гимназията Polhem в Гьотеборг

Момичетата бяха подготвили три презентации.

  • Една, с която да представят нашето училище. Презентацията може да разгледате ТУК, а текста може да прочетете ТУК.
  • Втора – за посещението на екипа от преподаватели и ученици в Държавна агенция „Архиви“. Презентацията може да разгледате ТУК, а текста може да прочетете ТУК.
  • И трета – за традицията „Баба Марта“. Презентацията може да разгледате ТУК, а текста може да прочетете ТУК.

И трите презентации бяха представени на английски език пред всички участници в срещата. Тези презентации учениците разработиха и на немски и български език за сайта на проекта и за този на училището ни.

За тази среща нашият екип подготви малки подаръци за партньорите ни. Във връзка с представената традиция „Баба Марта“ – легендата за мартеницата (текстът бе отново на български, немски и английски език), картички-колаж и мартенички. За пликовете изработихме “марки” от различните лого.

Към тези подаръци добавихме и рекламни материали за София, Пловдив и разбира се България, любезно предоставени ни от Националния туристическия информационен център към Министерство на туризма и от Общинско предприятие “Туризъм” при Столична община, за което и на които целият ни екип е изключително благодарен.

По време на срещата работата премина както в една обща група, така и в по-малки.

Учениците бяха разделени на малки групи със задача да „открият“ различни паметници в гр. Гьотеборг, да изготвят презентации за тях и да ги представят пред целия екип. Представянето отново бе на английски език.

Презентацията на нашите момичета може да разгледате ТУК, а текста може да прочетете ТУК.

Домакините ни от Гьотеборг бяха организирали посещения в няколко музея.

един от най-старите квартали в Гьотеборг - Haga, колаж

Освен това всеки имаше възможност самостоятелно да опознае града. Така нашият екип „откри“ квартала Haga – един от най-старите квартали в Гьотеборг. Пешеходната улица „Haga Nygata“ е с добре запазени къщи в много характерния за Гьотеборг стил, наречен „landshövdingehus“ – с първи тухлен етаж, а втори и/или трети – от дърво. Днес в тези къщи са разположени множество магазинчета и кафенета.

За финал – презентацията за нашето участие в срещата в Гьотеборг, Швеция през погледа на Анжела и Надежда ТУК и текста към нея ТУК.

Втора фаза на работата по проекта

Идеята ни да изработим от логото на проекта (и не само от него) „марки“ допадна много на всички партньори. Като нейно продължение бе и флайърът, който изготвихме и предложихме на колегите.

С удоволствие Ви съобщаваме, че той бе одобрен от всички партньори и така стана флайър на проекта.

По време на срещата в гр. Гьотеборг – Швеция, нашият екип получи специална задача, а именно да представим град Пловдив – Европейска столица на културата 2019 на откриването на Седмицата на Европа в гр. Падерборн – Германия през м. май т. г.

Специална покана за среща по време на „Седмицата на Европа“

От 02.05. до 05.05.2019 година в град Падерборн – Германия за 21-ви пореден път се проведе „Седмицата на Европа“, организирана от „Форума за култура и образование на Вестфалия“.

Председател на този Форум е г-жа д-р Улрике Курт. По нейна лична покана от нашето училище в тази среща участие взеха:

екипът ни при откриването на конференцията в кметството, посрещнат от г-н Михаел Драйър - кмет на гр. Падерборн

г-н Александър Лазаров – Директор на 127 СУ, г-жа Милка Рашкова – преподавател по информационни технологии в 127 СУ и училищен координатор на проекта, г-жа Оля Първанова – преподавател по изобразително изкуство и ученичките Анжела Ал Фахад – от 11В клас и Надежда Червенова – от 11А клас.

Участие взе също така и г-жа Ани Стоянова – преподавател по информационни технологии в 12 СУ “Цар Иван Асен II” – София, дългогодишен партньор в редица Европейски проекти както по програма Коменски, така и по програма Еразъм+ .

Мотото на тазгодишната конференция бе: „Европейското наследство – как не само да го опазваме, но и да го създаваме!“. Неин официален партньор бе градът Падерборн. Присъстваха над 100 души гости от 17 европейски страни.

снимка от откриването на конференцията, публикувана в редица печатни и онлайн медии, отразили "Седмицата на Европа", проведена от 2. до 5. май 2019 г. в гр. Падерборн - Германия

В кметството първият доклад по темата бе изнесен от нашите ученички. Те представиха пред европейските гости град Пловдив – културната столица на Европа за 2019 година. Презентацията им бе посрещната с интерес и бе високо оценена от присъствалите. Тази тяхна изява бе отразена и от редица печатни и онлайн медии.

Презентацията може да разгледате ТУК, а текста може да прочетете ТУК.

ТУК, ТУК и ТУК може да видите клиповете, включени в презентацията, представящи БЪЛГАРИЯ, ИСТОРИЯТА НА ПЛОВДИВ и ЕДНА ИМПРЕСИЯ от града под тепетата днес.

В рамките на конференцията се проведоха и редица тематични работни срещи.

В същото време учениците имаха възможността да посетят най-големия компютърен музей в света „Heinz Nixdorf Museum“, а също така и да продължат започнато в Гьотеборг. А именно да „откриват“ различни паметници този път в Падерборн.

Конференцията продължи с 21-вия симпозиум „Европейски образователни проекти“, който се проведе в актовата зала на Westfalen-Kolleg.

Програмата на конференцията бе наситена и с много концерти на музиканти от Белгия и Латвия. Заключителният концерт се състоя в замъка Neuhaus. За седма година той бе поднесен от Камерния струнен оркестър на музикалното училище в гр. Слияч, Словакия. Директор на училището е г-жа Алиса Ханкова, а диригент на оркестъра – г-н Радко Дурчик.

Възможност да се насладите на едно от изпълненията на музикантите от Словакия ТУК.

За финал – презентацията за нашето участие в срещата в Падерборн, Германия през погледа на Анжела и Надежда ТУК и текста към нея ТУК.

На прага на лятната ваканция с удоволствие Ви представяме нашето табло-плакат. Специални благодарности на г-жа Оля Първанова – преподавател по изобразително изкуство и член на нашия екип! Нека то Ви вдъхновява за предстоящата ни работа през есента и за новите ни срещи. А до тогава – незабравими преживявания на всички през слънчевите летни дни!

табло-плакат

 

“И ето, отива си лятото, идва есента! ...

Да, така е, затова: “Добре дошли отново на училище и успех!” 🙂

Да се захващаме за работа. Какво да направим по-напред? Входните нива? Добре, но само едно-две, защото заминаваме за участие в поредната среща по проекта! Ще направим и останалите, разбира се, но когато се върнем … 😉

on the road
екипът ни на път към Лиепая - Латвия

Трета среща по проекта

От 26.09. до 29.09.2019 година в град Лиепая – Латвия се проведе третата среща по проект „Denk mal – ein Denkmal!“.

В тази среща участие взеха: г-жа Милка Рашкова – преподавател по информационни технологии в 127 СУ и училищен координатор на проекта и

ученичките Анжела Ал Фахад от 12В клас, Анна-Мария Пенкова от 11Д клас и Елена Инджева от 9А клас.

За тази среща момичетата, с участието и на други ученици, работещи по проекта, бяха подготвили презентация за базиликата Св. София, както и такава за най-интересните факти за нашата страна. И двете презентации бяха представени на английски език пред всички участници в срещата.

От Туристическия информационен център към Министерство на туризма и от този към Столична община за пореден път любезно ни предоставиха рекламни материали за София и България, за което и на които сме отново изключително благодарни. Тези материали ние подарихме на нашите партньори.

Една поговорка гласи – „Денят си личи по сутринта“. За нашия екип всичко започна още преди да сме стъпили на латвийска земя. Между двата полета от София до Рига, макар и за броени часове, успяхме да се докоснем до изключителните паметници на австрийската столица Виена – град с невероятни архитектурни и културни ценности.

Разгледахме Двореца “Шьонбрун” – лятна резиденция на австрийското императорско семейство;  Двореца “Белведере”катедралата “Св. Стефан”; сградата на Виенската държавна опера; сградата на Австрийския парламент; сградата на кметствотоколоната на чумата; Хофбург – бившия имперски дворец, зимна резиденция на австрийското императорско семейство, днес официална резиденция на австрийския президент и др.

 

На следващия ден – вече в Лиепая – след обяда се състоя първата обща екипна среща. Програмата бе изпълнена с редица дейности и прояви, които бързо сближиха и сприятелиха всички участници в нея.

Вечерта всеки един от партньорите представи типична за своята страна храна. Нашият „щанд“ бе най-посетения и това, което предложихме бе най-високо оценено от всички. Посрещнахме „гостите“ ни по стар български обичай с празнична питка и шарена сол, нагостихме ги с българско овче сирене и лютеница, а колегите-преподаватели имаха възможност да дегустират и невероятно малиново вино.

 

Питка и шарена сол, лютеничка и овче сиренце, а за пълнолетните и глътка малиново вино ... досещате се от коя кухня е това, нали?!

Отличното ни представяне продължи с най-интересните факти за България. Разбира се научихме доста интересни факти и за страните на нашите партньори.

Нашата презентация и текста към нея за най-интересните факти за България може да разгледате ТУК.

ТУК може да чуете песента “Излел е Дельо хайдутен” в изпълнение на Валя Балканста, а ТУК песента “Аадия” в изпълнение на Дияна Дафова.  Две българки с невероятни гласове, чиито изпълнения заслужено летят в Космоса!

Чудесна бе идеята на домакините вечерта да завърши с разучаване на латвийски песни от всички гостуващи ученици, а децата от Латвия да разучат по една песен от своите гостуващи приятели. Въпреки краткото време, за което това трябваше да се случи, представянето на всеки един смесен екип се оказа много добро. Българо-латвийският бе най-много аплодиран. Заслугата за това е на момичетата ни, особено на Анна-Мария и Елена, които са изявени талантливи музикантки и певици, но и на не по-малко талантливите ученици от Латвия. Момичетата ни избраха българската народна песен „Катерино моме“, а техните приятели – латвийската народна песен „Pūt vējiņi“ („Духай, ветре“). Насладете се на тези две красиви песни ТУК и ТУК.

Сутринта на втория ден бе посветена на активности за „ума и тялото“ на брега на Балтийско море – имаше йога упражнения, имаше плажен волейбол и много други зареждащи спортни игри.

 

Следобедът бе за представяне на подготвените презентации. Нашият избор бе базиликата Св. София – паметник, в който и около който е историята не само на столицата, но и на държавата ни. В недрата ѝ е съхранено миналото на града още от древна Сердика, а днес около нея има още редица знакови паметници – Самуил и ослепените му войни; патриархът на българската литература – Иван Вазов и неговият гроб с Витошката морена; най-големият катедрален храм на Балканите – Св. Александър Невски; Паметникът на Незнайния войн – наричан още и Гробът на незнайния войн и др.

Вечерта разгледахме изложба в концертната зала “Great amber“.

Нашата презентация за базиликата “Св. София” може да разгледате ТУК, а текста към нея да прочетете ТУК. А ТУК може да се насладите и на един клип за “Св. София”.

концертната зала "Great amber"

На следващия ден посетихме Кароста – бившето Военно пристанище. Това е уникално място с богата история, заемащо около една трета от цялата територия на град Лиепая на брега на Балтийско море и пазещо паметта на армии от различни епохи и режими. През 1905 г. голяма руска флотилия отплава от Лиепая към Тихия океан, за да участва в Руско-японската война. В тази война руският флот претърпял значителни загуби. През 1908 г. руският император Николай II наредил да се разруши крепостта. Опитали се да я взривят, но тази толкова монументална и надеждна структура издържала и този план се провалил. Фрагменти от северната крепост могат да се видят в морето и днес.

Една от най-необичайните забележителности на Военното пристанище, където на туристите се предлага наистина незабравимо изживяване, е затворът Кароста.

 

Завършекът на този емоционален ден бе пикникът, организиран на открито до училището на нашите домакини. Специално за всички нас бе приготвена вкусна рибена чорба, а едни от най-добрите музиканти на Лиепая пяха и свириха за доброто ни настроение. Учениците много бързо се включиха и също пяха, свириха и танцуваха. Вечерта завърши с прекрасния химн на града, който всички дружно запяха така щото сякаш го бяха разучавали с дни. Песента се казва “Pilsēta, kurā piedzimst vējš” (“Градът, където се ражда вятърът”) и може да я чуете ТУК.

 

Освен всичко, което видяхме и научихме в Лиепая, последния ден преди завръщането ни у дома имахме възможността да се запознаем и да се насладим и на множеството архитектурни и исторически паметници в столицата на Латвия – Рига.

 

За финал – както винаги – участието ни в срещата в Лиепая, Латвия, през погледа на Анджи, Анна-Мария и Елена ТУК, ТУК и ТУК.

 

Трета фаза на работата по проекта

В проекта „Памет – един паметник!“ е заложена от една страна идеята „да се помага на хората да изграждат свои индивидуални позиции в заобикалящия ги свят“, а от друга това, колко „е важно да познаваме хората, които са част от нашата история и от социалното ни развитие“.

Проектът „е свързан с проучване знанието на хората в областта на културата и с окуражаването им да събират това знание и да го съхраняват. Ние искаме да свържем консервативното, (т. е. вече установеното от науката за литературни теории или за естетически позиции), с прогресивното и с модерното (т. е. с нови идеи, с непознати емоции, с нова спонтанна креативност)“.

На 05.11.2019 г. в 127 СУ „Ив. Н. Денкоглу“ професор Орлин Дворянов – член на Културния съвет на СУ „Св. Климент Охридски“, председател на НПО сдружение „Изкуство в действие“, преподавател във факултета „Науки за образованието и изкуствата“ към СУ „Св. Климент Охридски“ – изнесе лекция на тема „Съвременно визуално изкуство“.

 

Събитието бе свързано със заключителната част на проекта.

Погледът на момичетата към срещата ни с професор Орлин Дворянов може да наметите ТУК.

Обект на нашето внимание са две личности – наши съвременници. Това са творци, през чиито съдби прекарваме паралели; чиито съдби съпоставяме и противопоставяме. Анализирайки влиянието им във времето, наблюдаваме как „това ще промени начина, по който виждаме себе си, ще се заздрави нашето самочувствие и миналото ще се свърже с настоящето и с бъдещето“.

Паралелите ще бъдат прекарани през творчеството на професор Орлин Дворянов и Кристо Явашев – представители на една художествена тенденция, засягаща последния етап от развитието на визуалното изкуство.

Изкуството във всичките му форми е може би най-сигурният съхранител на паметта, която е във фокуса на нашия проект „Памет – един паметник!“.

А ето и няколко колажа по реализирани проекти на Кристо Явашев.

 

Повече за тези проекти (и не само) може да научите от страницата на Кристо и Жан-Клод.

А ТУК може да видите и един клип за “Плаващите кейове”.

~~~~~~~~~~~

Водени от желанието ни да представим на нашите партньори още от преминалата през вековете съхранена българска памет се спряхме на сградата на Народния театър “Иван Вазов” – една от най-емблематичните сгради у нас.

 

Народният театър "Иван Вазов"

 

През настоящия театрален сезон (2019/2020) най-големият театрален институт у нас отбелязва 170-годишнината от рождението на своя патрон  – народния поет Иван Вазов.

От началото на м. ноември т. г. сградата на Народния театър отвари врати за разходки Зад завесата с обещанието част от тайните, които зрителите не могат да видят по време на представления, да бъдат разкрити.

покана за обиколка "зад завесата"

На 09.12.2019 година нашият екип има удоволствието да се потопи в магичния свят на театъра.

Пред нас завесата, спусната до този момент над тайните, които крие една от най-красивите сгради в столицата и нейната вълнуваща и пълна с обрати история, бе “повдигната”.

Видхме сцените, механизацията, красивите фоайета, част от реквизита за спектакли, както и гардероба, където се съхраняват костюми от актуални и минали представления.

Изключително интересен бе и разказът за миналото и настоящето на театъра.

Присъединяваме се към поканата на театъра за разходки „Зад завесата“.

Погледът на момичетата към посещението ни в Народния театът “Иван Вазов” може да наметите ТУК.

 

По-малко от месец преди официалния край на проекта желанието на екипа ни да представи пред нашите партньорите още и още от българската памет нарастваше все повече.

Така, съвсем естествено, на 09.01.2020. посетихме Националната библиотека “Св. Св. Кирил и Методий”. Това бе една възможност всички ние – учители и ученици, участващи в проекта – да обогатим информацията във връзка с подготвяната от учениците за предстоящата среща презентация.

 

Национална библиотека "Св. Св. Кирил и Методий"

 

Тъй като фокусът на нашето посещение бе “История славянобългарска” ни показаха ръкописи и копия на ръкописи, свързани с българската история, с които вероятно е разполагал и Паисий Хилендарски. Разясниха ни различни термини, свързани с конструкцията и подредбата на книгата. Повече от 40 преписа на “История славянобългарска” се пазят в Националната библиотека!

Състоя се лекция, по време на която ни представиха екземпляри от колекцията “Славянски ръкописи” от 11-19 век.

Разгледахме и залата “История на книгата” – един неочакван свят, различен от обичайната библиотечна среда. Информационни табла водят по основните следи от Пътя на книгата – от най-ранните писмени знаци (черти, овали) на човешката цивилизация, оставени върху камък и глинени плочки, през оформянето на първите писмени системи и азбуки и последвалата ги ръкописна книжовна традиция, през революционното изобретение за печат с подвижни букви на Йоханес Гутенберг и развитието на печатарското и издателското дело, до безкрайните възможности на модерните технологии от XXI век. В залата са представени също и природните материали за производство на хартия и мастило, начините за декорация и подвързване на книги и т. н.

Таблата, разказващи накратко “Историята на книгата“, са допълнени от витрини с образци на писаното слово. В тези витрини има копия на глинени плочки с шумерско и угаритско писмо, на египетски папируси и на образци на гръцка и латинска азбука.

 

Акцентът, разбира се, е върху ръкописната традиция на глаголицата и кирилицата, представени чрез копия на страници от ценни документи, притежание на Националната библиотека (Енински апостол, Бусинско четириевангелие, Първи, Софрониев препис на “История славянобългарска” от Паисий Хилендарски) и др.

Видяхме и копия на ключови документи за печатното дело като Гутенбергова Библия, “Абагар” на Филип Станиславов, “Стематография” на Христофор Жефарович и др. Изключителен интерес сред нас предизвиква също и действащото умалено копие на Гутенбергова преса, както и възможността да се “разлистят” дигитализираните лични бележници на Левски и Ботев, “Рибният буквар” на Петър Берон, Софрониевият препис на Паисиевата “История славянобългарска” и др.

действащото умалено копие на Гутенбергова преса

Презентацията, представяща погледа на момичетата към посещението ни в Националната библиотека “Св. Св. Кирил и Методий” може да наметите ТУК, а текста към нея ТУК.

залата на Европейския парламент

 

Заключителна среща по проекта

От 16.01. до 19.01.2020 година в град Брюксел – Белгия се проведе заключителната среща по проект „Denk mal – ein Denkmal!“.

В тази среща участие взеха: г-н Александър Лазаров – Директор на 127 СУ, г-жа Милка Рашкова – преподавател по информационни технологии в 127 СУ и училищен координатор на проекта, г-жа Оля Първанова – преподавател по изобразително изкуство в 127 СУ и член на екипа и ученичките Надежда Червенова от 12А клас, Анжела Ал Фахад от 12В клас, Анна-Мария Пенкова от 11Д клас и Виктория Петрова от 11Д клас.

Работата по проекта премина в градовете Мехелен, Брюксел и Антверпен.

В град Мехелен се запознахме с редица архитектурни паметници, сред които катедралата “Св. Румболд” и нейната кула, сградата на общината и др.

В град Брюксел посетихме Европейския парламент, където бяхме запознати със структурата и дейността му; бе ни показана и голямата пленарна зала. Разгледахме Големия площад на Европейската столица и Къщите на гилдиите; Кралският дворец, Статуята на пикаещото момченце и мн. др.

В град Антверпен посетихме два музея. Преди обяд бяхме в „Плантен – Моретус“ – исторически музей, посветен на известен род издатели, чието начало е поставено през 16. век, който е обект на световното наследство на ЮНЕСКО от 2005 година. След обяд бяхме и в къщата-музей на Рубенс (1577–1640), фламандски художник от епохата на Барока.

По време на заключителната среща момичетата представиха три презентации.

Една за съвременното визуално изкуство. Може да я разгледате ТУК, а текста към нея да прочетете ТУК.

Втора за Народния театър “Иван Вазов”. Може да я разгледате ТУК, а текста към нея да прочетете ТУК. А ТУК може да се насладите и на един клип за театъра.

И трета за “История славянобългарска и Енинският апостол”. Може да я разгледате ТУК, а текста към нея да прочетете ТУК.

Както винаги след наше участие ви представям впечатленията на момичетата от срещата. Презентацията им може да разгледате ТУК, а текста към нея да прочетете ТУК.

 

В Европейския сайт на нашия проект паметта и паметниците са обособени в три по-големи категории, всяка със свои подкатегории. Екипът ни подготви презентации за всяка една от тях. Но поради ограниченото времетраене на партньорските срещи, не всички бяха представени пред колегите ни – ученици и учители.

Те обаче заеха своето достойно място в сайта на немски и английски език. А тук Ви ги представям и на български език.

Първата от тях е за Св. Св. Кирил и Методий – братята монаси, създали първата славянска азбука – глаголицата – през IX. век. През 1980 година те са обявени от папа Йоан Павел II. за светци-покровители на цяла Европа.

Втората – за Велики Преслав, столица на Първото българско царство през IX. век. ТУК може да видите кратка част от филма за “Царския дворец и площада с фиалата”, дело на ученици от клуба по виртуална археолотия при Шученската природо-математическа гимназия за National Geographic и CNN.

И третата – за ритуала “Освещаване на бойните знамена”, корените на който са още от IX. век. След освобождаването ни от Османско робство този ритуал е възстановен и се провежда отново до 1946 година. След демократичните промени у нас той се извършва ежегодно от 1993 година на Богоявление6. януари. Българската армия е единствената въоръжена сила, която никога не е губила знаме в бой, въпреки че активно участва във всички големи войни в Европа от края на XX. век. Текста към презентацията може да намерите ТУК.

За финал ето и анкетата, даваща обратна връзка (feedback) за участието ни в проекта, попълнена от целия екип.

 

Скъпи ученици, уважаеми колеги и родители,

Проектът Denk mal – ein Denkmal! приключи. Времето отмина бързо, бързо. Имахме много и интересни срещи, създадохме много нови приятелства – и у нас, и в чужбина. С гордост показахме част от хилядолетната българска памет пред нашите партньори. От тях научихме за интересни паметни места, събития, личности и др.

На всички, взели участие в работата по този проект, благодаря от сърце! Вашите ентусиазъм и старание са в основата на нашия успех. Продължете по същия начин и във всяко свое следващо начинание.

До нови срещи –

Милка Рашкова,
училищен координатор

гр. София – 27.02.2020.

 

(C) Всички текстове и изображения на страницата на този проект са авторски! При желание да използвате някой от тези материали, моля, свържете се с училищния координатор на проекта.