Проект „Denk mal – ein Denkmal!“

на програма Еразъм+

четирите лого по проекта

127 СУ „Иван Николаевич Денкоглу“ – град София стартира работа по проект „Denk mal – ein Denkmal!“ на програма Еразъм+ с Договор номер 2018-1-DE03-KA229-047288_4.

Датата на стартиране на проекта е 01.09.2018 и той ще приключи на 31.01.2020 година. Неговата продължителност е 17 месеца.

Страните, участващи в проекта, са:

  • Германия – Westfalen-Kolleg, Paderborn – координатор на проекта;
  • България – 127 SU Ivan Denkoglu, Sofia – партньор;
  • Латвия – Oskara Kalpaka Liepajas 15. vidusskola, Liepaja – партньор;
  • Литва – Kauno jezuitu gimnazija, Kaunas – партньор;
  • Финландия – Kontiolahden lukio, Kontiolahti – партньор;
  • Швеция – Polhemsgymnasiet, Göteborg – партньор.

Предлагаме на Вашето внимание резюме на проекта на двата работни езика – немски и английски.

Старт на работата по проекта

От 21.11. до 25.11.2018 година в град Падерборн – Германия се проведе среща на координаторите. За българския партньор координатор е г-жа Милка Рашкова, преподавател по информационни технологии в 127 СУ – София. За контакт с г-жа Рашкова, моля, използвайте следния E-mail: denkmal.memorial@abv.bg .

координаторите на проекта

На тази среща се обсъдиха предвидените за реализиране на проекта дейности и работните срещи. Екипът от координатори по проекта има удоволствието да се срещне с кмета на град Падерборн г-н Михаел Драйър.

срещна на  кмета на град Падерборн г-н Михаел Драйър с координаторите на проекта

Първа фаза на работата по проекта

Предстои екипът за управление на проекта да извърши подбор сред ученици, желаещи да участват в реализирането на дейностите по проекта. Необходимо е всеки от тях да подаде заявление до екипа, който изготви и прие съответните критерии.

На добър час и успех на всички!

На 29.01.2019 година екипът от преподаватели, заедно с ученици от десети и единадесети клас, работещи по проект „Denk mal – ein Denkmal!“ 2018-1-DE03-KA229-047288_4 на програма Еразъм+, посети Държавна агенция „Архиви“.

ученическият екип на посещение в Държавна агенция „Архиви“

Първото място, което ни показаха, бе едно от главните хранилища. Там ни бяха разяснени начините, по които документи биват разпределяни и съхранявани. Документите се делят на две групи – такива от преди 1944 година и такива от след 1944 година. За запазване ниското ниво на влажност в хранилищата е необходимо да се съблюдава определена температура.

Второто място, което посетихме, бе лабораторията за реставрация на повредени документи. Според вида на щетите те биват възстановявани с помощта на различни техники и машини. В процеса на реставрация се използва целулозно лепило и японска хартия.

Накрая ни показаха летописната книга на нашето училище от 1926 година. Видяхме и албум със снимки на училището ни, както и първите му архитектурни планове.

Най-интересният момент от нашата обиколка в архива бе този, в който ни показаха “Търновската конституция”, “Сребърната конституция” и албума на стара София, който е бил подарен на цар Фердинанд.

 

На 30.01.2019 година екипът от преподаватели, работещи по проект “Denk mal – ein Denkmal!” на програма Еразъм+ 2018-1-DE03-KA229-047288_4, посети гр. Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Пловдив - Европейска столица на културата 2019

 

Пловдив е първият български град Европейска столица на културата. Градът отбелязва през 2019 г. най-престижната културна инициатива на Европейския съюз.

Европейска столица на културата е уникален за България проект, който предоставя нови възможности за развитие потенциала на града-победител и за международна изява на българската култура като цяло. В програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 са включени дейности и събития също и в Южен Централен район на България.

Град Матера в Южна Италия е побратим на град Пловдив в инициативата Европейска столица на културата 2019. Двата града си взаимодействат активно по общи проекти.

Екипът ни осъществи среща с г-жа Светлана Куюмджиева – артистичен директор на фондация „Пловдив 2019“, историк на изкуството, критик и куратор. Потърсихме съдействие за представяне на гр. Пловдив – Европейска столица на културата 2019 по време на „Седмицата на Европа“ – инициатива, която през м. май т. г. ще се проведе за 21-ви пореден път в гр. Падерборн, Германия.

Посетихме изложбата „ДИМ. Истории за тютюна“, подготвена специално за откриването на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 и посветена на един от ключовите проекти в програмата – „Тютюневият град“. Тя включва архиви, фотографии, видео, филми, литература и произведения на известни български автори, които изследват историята на Пловдив чрез връзката му с тютюневата индустрия.

изложбата „ДИМ. Истории за тютюна"
изложбата „ДИМ. Истории за тютюна"

По повод 30-годишнината от падането на Берлинската стена, която се отбелязва през 2019 г., в Пловдив гостува единствената пътуваща колекция от оригинални фрагменти от Берлинската стена – „Изкуство на свободата – от Берлинската стена до уличното изкуство“.

Изложбата представя предшественици на Берлинското улично изкуство от 80-те години на XX век и съвременни стрийт артисти. Включени са творби на емблематични художници, творили по Берлинската стена. Нашият екип направи множество снимки на тези оригинални фрагменти, които са изложени в центъра на стария град – на площад „Римски стадион“.

от Берлинската стена до уличното изкуство
оригинални фрагменти от Берлинската стена - колаж
оригинални фрагменти от Берлинската стена - колаж

Потопихме се и в атмосферата на стария град. Предлагаме на Вашето внимание няколко колажа, за да споделим с Вас част от нея.

лого по проекта

Лого и сайт на проекта

Нашият проект вече има своето лого и самостоятелен сайт на немски и английски език:

http://www.denk-mal-ein-denkmal.de/

сайт на проекта

Автор на логото е г-жа Оля Първанова – преподавател по изобразително изкуство в 127 СУ и член на екипа на проекта. Сайтът е проектиран и се поддържа от г-жа Милка Рашкова – преподавател по информационни технологии в 127 СУ, член на екипа и училищен координатор на проекта.

Втора среща по проекта

От 13.03. до 16.03.2019 година в град Гьотеборг – Швеция се проведе втората среща по проект „Denk mal – ein Denkmal!“.

В тази среща участие взеха: г-н Александър Лазаров – Директор на 127 СУ, г-жа Милка Рашкова – преподавател по информационни технологии в 127 СУ и училищен координатор на проекта и ученичките Анжела Ал Фахад – от 11В клас и Надежда Червенова – от 11А клас.

екипът ни на палубата на ферибота на път към гимназията Polhem в Гьотеборг

Момичетата бяха подготвили три презентации.

  • Една, с която да представят нашето училище. Презентацията може да разгледате ТУК, а текста може да прочетете ТУК.
  • Втора – за посещението на екипа от преподаватели и ученици в Държавна агенция „Архиви“. Презентацията може да разгледате ТУК, а текста може да прочетете ТУК.
  • И трета – за традицията „Баба Марта“. Презентацията може да разгледате ТУК, а текста може да прочетете ТУК.

И трите презентации бяха представени на английски език пред всички участници в срещата. Тези презентации учениците разработиха и на немски и български език за сайта на проекта и за този на училището ни.

За тази среща нашият екип подготви малки подаръци за партньорите ни. Във връзка с представената традиция „Баба Марта“ – легендата за мартеницата (текстът бе отново на български, немски и английски език), картички-колаж и мартенички. За пликовете изработихме “марки” от различните лого.

Към тези подаръци добавихме и рекламни материали за София, Пловдив и разбира се България, любезно предоставени ни от Националния туристическия информационен център към Министерство на туризма и от Общинско предприятие “Туризъм” при Столична община, за което и на които целият ни екип е изключително благодарен.

По време на срещата работата премина както в една обща група, така и в по-малки.

Учениците бяха разделени на малки групи със задача да „открият“ различни паметници в гр. Гьотеборг, да изготвят презентации за тях и да ги представят пред целия екип. Представянето отново бе на английски език.

Презентацията на нашите момичета може да разгледате ТУК, а текста може да прочетете ТУК.

Домакините ни от Гьотеборг бяха организирали посещения в няколко музея.

един от най-старите квартали в Гьотеборг - Haga, колаж

Освен това всеки имаше възможност самостоятелно да опознае града. Така нашият екип „откри“ квартала Haga – един от най-старите квартали в Гьотеборг. Пешеходната улица „Haga Nygata“ е с добре запазени къщи в много характерния за Гьотеборг стил, наречен „landshövdingehus“ – с първи тухлен етаж, а втори и/или трети – от дърво. Днес в тези къщи са разположени множество магазинчета и кафенета.

За финал – презентацията за нашето участие в срещата в Гьотеборг, Швеция през погледа на Анжела и Надежда ТУК и текста към нея ТУК.

Втора фаза на работата по проекта

Идеята ни да изработим от логото на проекта (и не само от него) „марки“ допадна много на всички партньори. Като нейно продължение бе и флайърът, който изготвихме и предложихме на колегите.

С удоволствие Ви съобщаваме, че той бе одобрен от всички партньори и така стана флайър на проекта.

По време на срещата в гр. Гьотеборг – Швеция, нашият екип получи специална задача, а именно да представим град Пловдив – Европейска столица на културата 2019 на откриването на Седмицата на Европа в гр. Падерборн – Германия през м. май т. г.

Специална покана за среща по време на „Седмицата на Европа“

От 02.05. до 05.05.2019 година в град Падерборн – Германия за 21-ви пореден път се проведе „Седмицата на Европа“, организирана от „Форума за култура и образование на Вестфалия“.

Председател на този Форум е г-жа д-р Улрике Курт. По нейна лична покана от нашето училище в тази среща участие взеха:

екипът ни при откриването на конференцията в кметството, посрещнат от г-н Михаел Драйър - кмет на гр. Падерборн

г-н Александър Лазаров – Директор на 127 СУ, г-жа Милка Рашкова – преподавател по информационни технологии в 127 СУ и училищен координатор на проекта, г-жа Оля Първанова – преподавател по изобразително изкуство и ученичките Анжела Ал Фахад – от 11В клас и Надежда Червенова – от 11А клас.

Участие взе също така и г-жа Ани Стоянова – преподавател по информационни технологии в 12 СУ “Цар Иван Асен II” – София, дългогодишен партньор в редица Европейски проекти както по програма Коменски, така и по програма Еразъм+ .

Мотото на тазгодишната конференция бе: „Европейското наследство – как не само да го опазваме, но и да го създаваме!“. Неин официален партньор бе градът Падерборн. Присъстваха над 100 души гости от 17 европейски страни.

снимка от откриването на конференцията, публикувана в редица печатни и онлайн медии, отразили "Седмицата на Европа", проведена от 2. до 5. май 2019 г. в гр. Падерборн - Германия

В кметството първият доклад по темата бе изнесен от нашите ученички. Те представиха пред европейските гости град Пловдив – културната столица на Европа за 2019 година. Презентацията им бе посрещната с интерес и бе високо оценена от присъствалите. Тази тяхна изява бе отразена и от редица печатни и онлайн медии.

Презентацията може да разгледате ТУК, а текста може да прочетете ТУК.

ТУК, ТУК и ТУК може да видите клиповете, включени в презентацията, представящи БЪЛГАРИЯ, ИСТОРИЯТА НА ПЛОВДИВ и ЕДНА ИМПРЕСИЯ от града под тепетата днес.

В рамките на конференцията се проведоха и редица тематични работни срещи.

В същото време учениците имаха възможността да посетят най-големия компютърен музей в света „Heinz Nixdorf Museum“, а също така и да продължат започнато в Гьотеборг. А именно да „откриват“ различни паметници този път в Падерборн.

Конференцията продължи с 21-вия симпозиум „Европейски образователни проекти“, който се проведе в актовата зала на Westfalen-Kolleg.

Програмата на конференцията бе наситена и с много концерти на музиканти от Белгия и Латвия. Заключителният концерт се състоя в замъка Neuhaus. За седма година той бе поднесен от Камерния струнен оркестър на музикалното училище в гр. Слияч, Словакия. Директор на училището е г-жа Алиса Ханкова, а диригент на оркестъра – г-н Радко Дурчик.

ТУК, ТУК, ТУК и ТУК възможност да се насладите на част от изпълненията на музикантите от Словакия.

За финал – презентацията за нашето участие в срещата в Падерборн, Германия през погледа на Анжела и Надежда ТУК и текста към нея ТУК.