Телефони:

02 987 9177
02 987 9254
02 987 0659

Адрес:

ул. "Парчевич" 43

СХЕМА „УЧИЛИЩЕН ПЛОД”

127. СОУ “Иван Н.Денкоглу” участва в

СХЕМА „УЧИЛИЩЕН ПЛОД” КАМПАНИЯ 2012/2013

за учениците от 1-4. Клас с финансовото участие на Европейската общност

Съпътстващи педагогически мерки - придобиване на знания за:
1. производството на плодове и зеленчуци, техните характеристики и начини на ползване; 
2. значението на пресните плодове и зеленчуци за здравето и здравословното хранене).

 

  

 


Една от основните цели на програмата "Училищен плод" е създаването на навици у децата за здравословно хранене.

Широко известна е английската поговорка “Една ябълка на ден държи доктора надалеч”. Българският вариант на тази “витаминозна” мъдрост е любимата на децата песничка “Чушки и домати, който не яде, той голям не ще да порасте”. В родния вариант внушението отива дори по-далеч от английския – без плодове и зеленчуци не само няма да си здрав, но... няма и да пораснеш. Но песничката бе малко позабравена напоследък, когато децата най-често посягат към традиционната баничка, а в по-ново време към сандвичите, чипса и шоколадовите изделия. Резултатът е наднормено тегло и дори затлъстяване сред българските ученици. Първа крачка към въвеждане на по-балансирано хранене в училищата бе направена със забраната в училищните лавки да се продават храни, съдържащи много мазнини и захар, както и сладките газирани напитки. А сега въвеждането на европейската програма “Училищен плод” ще внесе и необходимата доза витамини в режима на подрастващите. България ще може да разполага годишно с 2 млн евро от Европейския фонд за гарантиране на земеделието, към които ще се прибавят около 500 хил евро българско съфинансиране. 

“Основна цел на програмата “Училищен плод” е създаването на трайни навици у децата и подрастващите за здравословно хранене чрез увеличаване на консумацията на плодове и зеленчуци – заяви за Радио България Слави Кралев, началник на отдел “мерки за пазарно подпомагане” в Министерството на земеделието и храните /МЗХ/, което е координатор на програмата. – Това е инвестиция в здравето на децата, която ще се възвърне, когато те пораснат. По този начин се предотвратяват редица хронични заболявания, които в България са доста широко разпространени. Тази схема няма за цел да нахрани децата. Тя се опитва да предизвика интереса на подрастващите, а косвено и на техните родители към по-голяма употреба на плодове и зеленчуци в ежедневното хранене – не само в училище, а и вкъщи.”

Програмата има и своята образователна страна. Предвидени са инициативи за повишаване на информираността на децата, учениците, техните родители, че дори и учители. Те ще са насочени към придобиване на знания за производството на плодове и зеленчуци, техните характеристики и начини на ползване, значението на пресните плодове и зеленчуци за здравето, както и принципите на здравословното хранене. Много полезни биха били и посещения в зеленчукови и плодови градини или участие на самите учащи се в тяхното отглеждане.

Втората важна цел на програмата “Училищен плод” е подкрепа за развитието на производството на плодове и зеленчуци в ЕС чрез изграждане на бъдещо търсене в общността. Утвърдените от МЗХ зеленчуците за снабдяване на училищата у нас са домати, краставици, пипер, моркови, зеле. А гамата на плодовете е безкрайно богата – ябълки, круши, кайсии и зарзали, праскови и нектарини, сливи, череши, вишни, ягоди, грозде, дини, пъпеши, банани, мандарини, портокали, грейпфрути, киви. Специално изискване на европейската програма е плодовете и зеленчуците да са произведени в ЕС. Изключение се допуска само за цитрусовите плодове, чието производство в общността е скромно.

“Напълно реално е да се очаква, че училищата ще набавят необходимите им плодове и зеленчуци именно от местните пазари, там, където са най-пресни, най-близо, където се предлагат на най-добри цени и транспортните разходи са най-малки, предполага г-н Кралев. – В наредбата сме включили и изискване за сезонност, с препоръчителен календар, т.е. желателно е на децата да се дават такива плодове и зеленчуци, които са характерни за съответния сезон. Всичко това може да бъде добра предпоставка за повишаване реализацията на родното, местното, прясното производство.”

Има, разбира се, и специални изисквания към качеството и безопасността на плодовете и зеленчуците, предназначени за детски градини и училища.

“Наредбата категорично забранява по тази схема да се раздават плодове и зеленчуци, съдържащи генно-модифицирани организми, уточни г-н Слави Кралев. – Колкото до контрола за безопасност и качество, не са създадени специални механизми и органи за контрол само по тази схема. Имаме уверението, че от страна на Държавния фонд “Земеделие”, който финансира схемата, контролът върху цялата програма ще бъде много стриктен и навреме.”

Програмата “Училищен плод” на ЕС няма задължителен характер за детските градини и училищата. За по-широкото й прилагане е предвидена рекламна кампания, която у нас ще започне вероятно в началото на лятото. “Доколко схемата ще бъде успешно реализирана, зависи на първо място от активността на самите учебни заведения, казва експертът от МЗХ. – Ако техните директори изявят желание да участват, намерят подходящите снабдители, които да са на тяхна територия, близо до сътоветното учебно заведение, схемата ще стартира и ще има успешна реализация. В противен случай тя може и да остане само добро пожелание или да сподели съдбата на подобни схеми, които бяха реализирани не особено успешно за снабдяване на училищата с прясно мляко например.”

Автор: Мария Димитрова

Плодове    

 

 
Плодовете, заемат особено място в храненето на човека. Те са една от групите храни признати за лидер в здравословното хранене. Те са богати на вода и относително бедни на енергия. Те не съдържат мазнини и затова са особено полезни при редуциращи диети. Наред с това плодовете съдържат вещества, които не могат да бъдат доставени с нито един друг вид храни. Те са основен източник на витамини, минерални вещества, влакнини, органични киселини и въглехидрати, както и особено обсъжданите напоследък фитохимикали с мощно антиокислително действие върху организма. Влакнините в плодовете са разтворими – т.е. Забавящи усвояването на захарите и неразтворими, които имат особено значение за поддържане нормалната дейност на червата.

 
Освен че подобряват дейността на храносмилателния тракт и поддържат ритъма на червата, плодовете оказват алкализиращ ефект и редовната им консумация в достатъчни количества доставя на организма биологично активни вещества, които предпазват от вредното действие на "свободните радикали" или имат т. Нар. Антиоксидантен ефект.

Основни въглехидрати в плодовете са глюкоза и фруктоза. В повечето видове тяхното количество не надхвърля 5%, но в някои видове плодове, като грозде, сини сливи, круши, праскови и кайсии въглехидратите са в два пъти по-високо количество. Особено богати на въглехидрати са тропическите плодове, поради което те трябва да се консумират предпазливо от лица с нарушена въглехидратна обмяна (диабет) и наднормена тегло. Същото се отнася и за сушените плодове.

Плодовете съдържат органични киселини, които не само им предават вкус, но също влияят върху обмяната на веществата, дейността на храносмилателната система. Основни представители на органичните киселини в плодовете са ябълчената, лимонената и винената киселини.

Редовната консумация на плодове има благоприятен ефект върху костната система, като предпазва от развитие на остеопороза. Това се дължи най-вероятно на алкализиращия ефект, който имат плодовете, при който се потискат процесите на костна деминерализация.

Плодовете са богати на антиоксидантни витамини - С и бета-каротин, които имат предпазващ ефект върху сърдечно-съдовите и ракови заболявания.

Витамин С поддържа здравината на кръвоносните съдове, костите и венците, подпомага заздравяването на рани и контролира нивото на холестерол в кръвта. Значително количество витамин С се съдържа в шипки, боровинки, киви, малини, цитрусови плодове.

Богати на бета-каротин, предшественик на витамин А са кайсии, праскови, пъпеш и по-екзотичните - авокадо, манго, папая. Бета-каротините неутрализират свободните радикали, които увреждат клетката и вероятно чрез този механизъм предпазват от някои видове рак.

Плодовете са добър източник на калий, микроелемент, който има особено благоприятно влияние върху дейността на сърцето, нормализиране на високото кръвно налягане и предпазва от мозъчен удар. Богати на калий са дини, банани, кайсии, портокали, праскови и ябълки.

В плодовете се съдържат т. Нар. фитохимикали, вещества от растителен произход, които притежават качества да влияят благоприятно здравното състояние.

Флавониодите са мощни антиоксиданти, които предпазват организма от вредното действие на свободните радикали. Богати на флавоноиди са гроздето и продукти получени от него, както и ябълките, ягодите, малините, боровинките, вишните.

Към фитохимикалите се причислява елаговата киселина, на която са богати ягодите, малини, грозде. Предполага се, че тя, както и останалите фитохимикали могат да неутрализират някои субстанции, предизвикващи рака.

Известно е, че биологично-активните вещества са в по-голямо количество в пресните плодове. Процесите на узряване след откъсване на плода е най-добре да се осъществяват на стайна температура, в хартиени пликове, без пряк достъп на слънчева светлина. Узрелите плодове се съхраняват най-добре в хладилник, в найлонови торби. Плодовете се съхраняват немити, като се измиват обилно с вода, непосредствено преди консумация. Замразените във фризер плодове могат да се съхраняват до десет месеца. Плодове се размразяват в хладилник или в микровълнова печка на съответна програма. Консумират се в твърдо състояние преди окончателното им омекване.

За да може биологично-активните вещества, на които са богати плодовете да се приемат в ефективни количества, е нужна ежедневна консумация на един-два средно големи пресни плода и допълнително чаша компот или натурален сок. Приемът на плодове и зеленчуци е най-сигурният начин за съхраняване на добро здраве и дълголетие.